POLL
Anketa

Ko je najbolji fudbaler svih vremena?

Najbolji fudbaler svih vremena je ….

Ronaldo Nazario

Ronaldo Nazario

Lionel Messi

Lionel Messi

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo

Diego Maradona

Diego Maradona

Pele

Pele

Ronaldinho

Ronaldinho

Nekoliko zanimljivih činjenica o najboljim fudbalerima svijeta

Pelé se široko smatra jednim od najboljih nogometaša svih vremena. On je jedini igrač koji je osvojio tri Svjetska prvenstva, 1958, 1962. i 1970. godine.

Pelé je u svom karijere postigao ukupno 1.281 gol, najviše od bilo kojeg igrača u povijesti sporta. Bio je najmlađi igrač koji je postigao gol na Svjetskom prvenstvu, sa 17 godina.

Pelé je 2000. godine proglašen FIFA-inim igračem stoljeća.

Maradona se široko smatra jednim od najboljih nogometaša svih vremena. Vodio je Argentinu do pobjede na Svjetskom prvenstvu 1986. i najpoznatiji je po golu “Ruke Boga” u četvrtfinalu tog turnira.

Maradona je također postigao jedan od najboljih golova u povijesti Svjetskog prvenstva, prošavši pet igrača Engleske da bi postigao gol u istom meču. 1984. godine proglašen je dobitnikom nagrade “Zlatna noga” u italijanskoj Serie A.

Maradona se suočavao s zavisnošću i zdravstvenim problemima kasnije u životu, te je preminuo u studenom 2020. godine.

Ronaldo Nazario, poznat i kao “Rocket Ronaldo”, bivši je brazilski profesionalni nogometaš koji se široko smatra jednim od najvećih igrača svih vremena.

Lionel Messi je argentinski profesionalni nogometaš koji trenutno igra kao napadač za Paris Saint-Germain i argentinsku nogometnu reprezentaciju. Drži rekord za najviše golova postignutih u jednoj godini, sa 91 golom u 2012.

Cristiano Ronaldo je portugalski profesionalni nogometaš koji trenutno igra kao napadač za Manchester United i portugalsku nogometnu reprezentaciju. Osvojio je pet Ballon d’Or nagrada, koje se dodjeljuju najboljem igraču na svijetu, te je rekorder po broju postignutih golova za Real Madrid i Ligu prvaka UEFA-e.

Ronaldo Nazario je dva puta proglašen FIFA-inim igračem godine, 1996. i 1997.

Lionel Messi je osvojio Ballon d’Or nagradu rekordnih sedam puta.

Cristiano Ronaldo je prvi igrač koji je postigao 100 golova u Ligi prvaka UEFA-e.

Ronaldo Nazario je bio član brazilske nogometne reprezentacije koja je osvojila FIFA Svjetsko nogometno prvenstvo 2002.

Lionel Messi i Cristiano Ronaldo zajedno su osvojili 11 od posljednjih 12 Ballon d’Or nagrada.

Cristiano Ronaldo je postigao 700 karijernih golova za klub i zemlju.

Ronaldo Nazario i Lionel Messi obojica su osvojili nagradu European Golden Shoe, koja se dodjeljuje vodećem strijelcu u ligama širom Europe, više puta.

Advertisements

Related Posts