Zabava

Križaljka – Države na slovo A

Pokaži svoje geografsko znanje i riješi Križaljku Države na slovo A!

Možeš li pogoditi sve države koje počinju na slovo A? Pokaži svoje geografsko znanje i riješi križaljku ispod. Za svaku državu na slovo A smo vam dali malu pomoć. Ukucajte naziv države u predviđeno polje i riješite križaljku!

Izazovite i svoje prijatelje i podijelite ovu križaljku sa njima na društvenim mrežama.

Države na slovo A

U nastavku ćemo dublje istražiti različite države koje počinju slovom A. Pružit ćemo vam bogate i sveobuhvatne informacije o svakoj državi na slovo A, uključujući njihovu povijest, geografiju, kulturu i znamenitosti. Bez daljnjeg odlaganja, krenimo u popis država na slovo A.

Afganistan: Zemlja bogate povijesti i kulture

Afganistan, smješten u srcu Azije, ima burnu povijest i bogatu kulturu. Njegova strateška pozicija na Putu svile privukla je mnoge osvajače, uključujući Grke, Arabe, Mongole i Britance. Afganistan je danas poznat po svojim prekrasnim krajolicima, uključujući Hindu Kush planine i rijeke Kabul i Amu Darija.

Albanija: Biser Balkana

Albanija, smještena na jugoistoku Europe, nudi raznolike krajolike, bogatu povijest i gostoljubive ljude. Njena obala Jadranskog mora, planine na sjeveru i bogata kulturna baština čine Albaniju nevjerojatnom turističkom destinacijom. Glavni grad Tirana je dinamičan grad koji odražava modernu i tradicionalnu kulturu zemlje.

Alžir: Sjevernoafrička zemlja s raznolikim krajolikom

Alžir, najveća afrička država, prostire se od Mediteranskog mora na sjeveru do Sahare na jugu. Ova zemlja ima raznolik krajolik, uključujući prekrasne plaže, planine i pustinje. Alžir je poznat po svojoj arapsko-berberskoj kulturi i utjecaju francuske kolonijalne prošlosti, posebno u glavnim gradovima Alžiru i Oranu.

Andora: Kneževina u srcu Pirineja

Andora je malena, planinska država smještena između Francuske i Španjolske. Njena izuzetna prirodna ljepota, povoljan porezni sustav i razvijen turistički sektor čine je popularnom destinacijom za posjetitelje iz cijelog svijeta. Andora la Vella, glavni grad, poznat je po svojim povijesnim znamenitostima, uključujući kuću Casa de la Vall i crkvu Santa Coloma.

Angola: Zemlja kontrasta i oporavka

Angola, smještena na jugozapadu afričkog kontinenta, zemlja je bogate prirodne ljepote i raznolikosti. Nakon dugog razdoblja građanskog rata, Angola danas prolazi kroz proces oporavka i razvoja. Njen glavni grad, Luanda, predstavlja mješavinu moderne arhitekture i povijesnih znamenitosti. Svojom veličanstvenom obalom, nacionalnim parkovima i tradicionalnom kulturom, Angola privlači sve veći broj turista.

Antigva i Barbuda: Tropski raj u Karibima

Antigva i Barbuda su dvije otočne države smještene u istočnom dijelu Karipskog mora. Ove otočne države poznate su po svojim prekrasnim bijelim pješčanim plažama, kristalno čistom moru i bujnom tropskom vegetacijom. Glavni grad, St. John’s, nudi šarmantnu arhitekturu kolonijalnog stila i živahnu atmosferu. Turizam igra ključnu ulogu u ekonomiji Antigve i Barbude.

Argentina: Tango, pampas i spektakularni slapovi

Argentina, smještena na jugu Južne Amerike, zemlja je raznolikih krajolika, bogate kulture i strastvenih ljudi. Od prekrasnih planina Anda do prostranih ravnica pampasa i impresivnih slapova Iguazu, Argentina ima mnogo toga za ponuditi posjetiteljima. Buenos Aires, glavni grad, poznat je po svojoj arhitekturi, tangu i ukusnoj hrani, posebno govedini.

Armenija: Drevna zemlja u Zakavkaskoj regiji

Armenija, smještena na jugoistoku Europe, jedna je od najstarijih država na svijetu. Njena bogata povijest i kultura vidljiva je u brojnim drevnim hramovima, crkvama i spomenicima koji se nalaze diljem zemlje. Glavni grad Jerevan nudi jedinstvenu mješavinu drevne i moderne arhitekture te živopisne kafiće i restorane. Armenija je također poznata po svojim vinogradima i tradicionalnoj kuhinji.

Australija: Kontinent čuda i raznolikosti

Australija, najveći otok na svijetu i jedini kontinent-država, poznata je po svojim jedinstvenim životinjskim vrstama, raznolikim krajolicima i ljubaznom stanovništvu. Od koraljnog Velikog koraljnog grebena do veličanstvenih stijena Uluru i živahnih gradova Sydneya i Melbournea, Australija nudi nezaboravno iskustvo za posjetitelje iz cijelog svijeta. Uz to, australska kuhinja i vina sve su popularniji u svijetu gastronomije.

Austrija: Zemlja glazbe, povijesti i prirodnih ljepota

Austrija, smještena u središnjem dijelu Europe, poznata je po svojoj bogatoj povijesti, umjetnosti i kulturi. Dom je nekim od najpoznatijih glazbenih genija, poput Mozarta i Beethovena, Austrija također nudi predivne krajolike, uključujući Alpe, Dunav i brojna jezera. Glavni grad Beč poznat je po svojoj raskošnoj arhitekturi, uključujući dvorac Schönbrunn, Operu i Hofburg.

Azerbejdžan: Zemlja vatre na raskrižju Istoka i Zapada

Azerbejdžan, smješten između Rusije i Irana, zemlja je kontrasta koja spaja istočnu i zapadnu kulturu. Njegova povijest, bogata naftom i plinom, dovela je do razvoja Baku, glavnog grada, koji se ističe svojom modernom arhitekturom i povijesnim starim gradom. Azerbejdžan također nudi raznolike krajolike, uključujući planine Kavkaza, polupustinje i blata vulkana.

Advertisements

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.