Test vida

Samo osobe sa savršenim vidom će proći Snellenov test vida!

Snellenov test vida je jedan od najčešće korištenih testova za mjerenje oštrine vida. Razvio ga je nizozemski oftalmolog Herman Snellen u 19. stoljeću. Ovaj test pomaže u određivanju koliko dobro osoba vidi na daljinu.

U testu se koriste optotipovi, što su slova različitih veličina postavljeni na tabli ili ekranu. Optotipi se postavljaju na standardnoj udaljenosti od osobe koja se testira (obično 20 stopa ili 6 metara). Osoba čita slova s tablice, a oftalmolog ili tehničar bilježi koje su najmanje veličine slova osoba uspjela pročitati.

Rezultati Snellenovog testa izražavaju se u obliku frakcije, gdje je numerički rezultat udaljenost na kojoj osoba može pročitati slova podijeljena s udaljenosti na kojoj bi normalno oko moglo pročitati ista slova. Na primjer, ako osoba može pročitati slova na 20 stopa, a normalno oko može pročitati ta ista slova na 40 stopa udaljenosti, njezin rezultat bi bio 20/40.

Ovaj test pruža informacije o oštrini vida i pomaže u dijagnosticiranju problema s vidom poput kratkovidnosti, dalekovidnosti ili astigmatizma. Iako je Snellenov test vrlo koristan, oftalmolog može koristiti i druge testove i tehnike kako bi dobio sveobuhvatniju sliku o zdravlju i stanju vaših očiju.

Koliko je dobar tvoj vid? Uradi test ispod i saznaj…

Test vida

Počnimo jednostavno… Šta piše u redu broj 4? Ukucaj rješenje (Slova) ispod i provjeri da li je tačno ili ne…

Advertisements

Nastavak kviza na sljedećoj stranici…

Advertisements
Next

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.